Kluci U11 v kvalifikaci o Mistrovství ČR na druhém místě

Do kvalifikace o národní finále se přihlásily čtyři týmy – BK Příbor, Snakes Ostrava, BK Opava a TJ Gymnázium Hladnov. Na Mistrovství republiky v kategorii U11 se podívá však pouze vítěz kvalifikace, protože druhé místo, které má Moravskoslezký kraj přidělen, získal bez boje celek BK NH Ostrava jako pořadatel Mistrovství. Kvalifikace se koná jako dvoukolová, kdy první turnaj se odehrál minulý víkend v Opavě a druhý proběhne o víkendu po Velikonocích v Ostravě.
První turnaj hostila krásná opavská víceúčelová hala.
BK Opava – BK Příbor 27:78 (7:16, 5:22, 9:12, 6:28)
V prvním utkání jsme narazili na tým BK Opavy, který je složený především s mladších, ale velice rychlých a šikovných hráčů. Po pomalém a ospalém rozjezdu jsme od 3. minuty první části již neponechali nic náhodě a postupně jsme začali navyšovat náš náskok, který v poločase činil 26 bodů – 38:12 a konečných 51 bodů – konečný výsledek 78:27.
Statistiky:
BK Příbor – Snakes Ostrava 36:83 (10:25, 8:24, 12:16, 6:18)
Ve druhém a jak všichni očekávali i rozhodujícím utkání nás čekal favorit celé kvalifikace celek Snakesu Ostravy. S „A“ týmem tohoto klubu jsme v dlouhodobé soutěži 2x prohráli a 2x jsme nad ním zvítězili. Tato „fabrika na basketbal“ neponechala nic náhodě a na kvalifikaci přivezla tým sestavený z celkem 5 družstev. Standardní hráče „A“ týmu doplnil 1 hráč „B“ týmu, 2 hráči „D“ týmu z Frýdku Místku, 2 hostující hráči z Havířova a 1 hráč z Valašského Meziříčí – mimochodem velice kvalitní vysoký a pohyblivý hráč s velkou budoucností. Toto bohužel basketbalové řády připouštějí a tudíž je vše legální a v pořádku, ale dělat takový výběr v nejmladší kategorii se mi zdá trochu zbytečné a vůči dětem nefér. Těžko se mi pak vysvětluje desetiletému klukovi, jak je možné, aby hráči hrají celý rok v nějakém týmu a na konci sezóny se najednou objeví v úplně jiném družstvu. Taková je ale realita dnešního sportu. A nyní již k vlastnímu utkání. Ostrava do první čtvrtiny nasadila svou první pětici doplněnou o posilu z Valašského Meziříčí a na to jsme museli zareagovat přesunutím Adama do první pětice. Hosté ukázali svou sílu a velkým tlakem zejména na doskoku, kde jsme na ně výškově nestačili, nás přehráli 25-10. Druhá výškově oslabená pětice také nestačila na ostraváky zejména pod košem a tak již v poločase bylo vlastně rozhodnuto – 18:49. Ve třetím období jsme se trochu vzpamatovali – 12:16 a poslední čtvrtina se již jen dohrávala s kluky z laviček. Sportovně musím říct, že soupeř byl lepší a zvítězil zaslouženě, ale trochu jim cestu usnadnili mladí rozhodčí, kteří trochu podlehli atmosféře a davu ostravských rodičů na tribuně. Posuzování faulů na obě strany bylo při agresivním pojetí obrany Ostravy na hranici a někdy i možná až za hranicí pravidel trochu zvláštní a že ostravští hráči dělají mnoho faulů na hráče bez míče při vyhazování z autu reagovali rozhodčí až ve druhé polovině utkání za již rozhodnutého stavu. Bohužel jsme se takové obrany zalekli a nedokázali jsme na ni adekvátně reagovat. Ubránit hráče o hlavu vyššího, který si ještě pomáhá porušováním pravidla o krocích vlastně ani nejde.
Statistiky:
Bk Příbor – TJ Gymnázium Hladnov – 108 – 16 (28:5, 32:4, 21:7, 27:0)
Nedělní utkání s oslabeným týmem Hladnova, kterému chyběli dva jeho nejlepší hráči (jeden po sobotním zranění a druhý přestoupil před kvalifikací do NH Ostravy) bylo jen formalitou. Od prvních minut jsme jasně ovládli dění na palubovce a kluci si s chutí zaběhali a zastříleli. Konečný výsledek 108:16.
Statistiky:
Po prvním turnaji je o již vlastně o postupujícím týmu rozhodnuto a je třeba mladým Ostravským „šnekům“ poblahopřát a popřát jim hodně úspěchů na Mistrovství ČR tak, aby tam dokázali, že se na moravě hraje nejlepší chlapecký minibasketbal. S dalšími již jistými účastníky Mistrovství ČR se utkáme již za 14 dní na Příborském Velikonočním turnaji a pak můžeme porovnávat. Do Příbora dorazí vítěz pražského přeboru – Sokol Pražský a vítěz oblastní střední morava – TJ Slávia Kroměříž.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *