Trenérské hodnocení družstva žen ve 2. lize

Povedenou sezónu mají za sebou basketbalistky BK Příbor. V základní části skupiny B vybojovaly skvělou druhou příčku za Nymburkem a postoupily do finálové skupiny, kde se umístily na osmé příčce. Po loňském pádu do nižší soutěže a administrativnímu návratu do 2. ligy přinesla nedávno skončená sezóna fanouškům i samotným hráčkám mnohem více radosti.

Hodnocení trenéra Miroslava Slováka: Letošní sezónu jsem u družstva žen absolvoval v celku pro mě netradiční trojroli a to jako „trenér pozorovatel“ – „podepisovač zápisů“ – „potřásač rukou“. Proto si mohu dovolit své letošní hodnocení sezóny pojmout s větším nadhledem a odstupem. Zároveň doufám, že bude už opravdu poslední, které píši a po příští sezóně 2016/2017 si se zájmem počtu hodnocení některého mladšího trenérského kádru, kteří naštěstí jsou.

Po konci minulé sezóny 2014/2015  se holky rozhodly, že zkusí novou sezónu  „pořešit“ samy. Což jsem přivítal s radostí, ale také s trochou strachu a obav, jak to bude fungovat. Po zkušenostech, které mám z 13 let působení v dívčím a ženském basketbale vím, že se může stát, že v týmu je 15 hráček a z toho 6 kolektivů. A toho jsem se trochu obával. Musím se však všem holkám omluvit, protože vše zvládly s přehledem a bez větších problémů. Kolektiv šlapal a drobné rozepře se řešili za pochodu.

O chod týmu se staraly zejména Jana Nenutilová, Zuzka Bartošová a Míša Drtilová. Jana se starala o náplň tréninků a myslím, že velmi dobře a zodpovědně. Zuzka zajišťovala technické zabezpečení a logistiku. Míša řešila spolupráci s týmem dorostenek. Koučování při utkáních probíhalo kolektivně ve spolupráci základního jádra týmu a bylo někdy velmi zajímavé poslouchat debatu při oddechových časech.

Sestava týmu se proti minulé sezóně opět výrazně změnila. Z loňského kádru zůstaly Jana Nenutilová, Míša Drtilová, Zuzka Monsportová, Zuzka Sorková, Monika Göttlicherová. Z Ostravy přišly Martina Uhrová a Irča Vyvlečková, do týmu se po třech letech vrátila Nikola Kleinová, po zranění znovu naskočila Zuzka Bartošová. Hostování z Frýdku- Místku prodloužila o rok Kristýna Štupáková, svou basketbalovou kariéru se rozhodly restartovat Markéta Papáková a Lucka Špurková a z týmu dorostenek se do utkání zapojila čtveřice Dorka Drabíková, Gabriela Busková, Klára Königová a Adéla Maléřová.

Celkem tedy 16 žen a dívek odehrálo 14 utkání v základní skupině „B“ a 8 utkání ve finálové skupině. V základní moravské skupině „B“ 2. ligy jsme se postupně utkaly s týmy TJ  OP Prostějov, TJ Šumperk, Gemini Zlín, BK Havířov, BK Poděbrady, Basketbal Nymburk „B“ a Handicap Tišnov „B“. Po 9 vítězstvích a 5 porážkách jsme obsadili skvělé 2. místo a postoupili jsme do finálové skupiny, kde se hrálo o postup do první ligy. V této finálové skupině jsme se postupně utkaly s prvními čtyřmi týmy české skupiny „A“ – Aritma Praha, TJ Lokomotiva Liberec, BK Brandýs nad Labem a BK Sluneta Ústí nad Labem. Po jednom vítězství a 7 porážkách jsme obsadily celkově 8. místo.

Hodnocení jednotlivých hráček nechám na jiných, protože si myslím, že to není až zase tak důležité. Celkově bych chtěl holky pochválit za kolektivní výkony, které byly podpořeny výkony invidualit. Nejlepšími střelkyněmi týmu byly Míša Drtilová (382 bodů – 19,1 bodů na utkání), Martina Uhrová (150 bodů – 9,4 bodu na utkání a Zuzka Bartošová (139 bodů – 7 bodů na utkání). Nad průměrných 5 bodů na utkání se dostalo celkem dalších pět hráček. Všech 22 utkání neabsolvovala žádná hráčka, 20 utkání odehrály Markéta Papáková, Zuzka Bartošová a Míša Drtilová.

Hlavní cíl družstva před sezónou byl uhrát klidný střed tabulky bez obav ze záchranářských starostí. A to se děvčatům podařilo splnit už v základní skupině. Postup do finálové skupiny byl asi už trochu nad plán. Účinkování příborského družstva ve finálové skupině výrazně ovlivnila série neúčastí klíčových hráček, ať již z důvodů zranění či účasti na důležitých mimo basketbalových aktivitách.

Sezónu lze hodnotit velmi kladně. Kádr družstva se zdá se stabilizoval a předpokládám, že bude pokračovat i v příští sezóně minimálně ve stejném počtu. Dorostenky zapadly do týmu bez větších problémů a určitě nebyly jen do počtu. Určitě ukázaly, že jsou schopny v budoucnu táhnout příborskou ženskou basketbalovou káru dál. Osobně jsem velice rád, že tréninky probíhají v takovém počtu hráček, že někdy ani na všechny hráčky nevyjdou míče. Což není způsobeno malým počtem míčů, ale hojnou účastí hráček. Všem holkám děkuji za reprezentaci klubu a města a doufám, že se s většinou z nich uvidím příští rok jako fanda opět na utkáních 2. ligy.

Hodnocení kapitánky Michaela Drtilové: Chtěly jsme se umístit do 4. místa, což se nám povedlo, přestože začátek sezóny se nám moc nepovedl. Postupně jsme se ale sehrávaly a bylo to lepší a lepší. Neúspěch ve finálové skupině mě trochu mrzí. Nikdy jsme se nesešly v kompletní sestavě a nyní to vypadá, že jsme na soupeřky neměly. Opak je ale pravdou. Výkonnostně jsme měly na to uspět i tam, ale spousta absencí nás stála lepší umístění.

Se sezónou můžeme být celkově spokojení, hrály jsme pěkný basketbal. Obrovský dík patří Janči Nenutilové, díky které jsme si sedly hlavně v obraně a mohly tak hrát pěkný basketbal. Spokojená jsem i s výkony našich mladých hráček, s Dorkou Drabíkovou a Gabčou Buskovou, bez kterých bychom velkou část sezony nemohly odehrát. Ukázaly, že basketbalově vyrostly. Ke konci sezóny se zapojila také Klárka Königová a Aďa Maléřová, které také ukázaly, že do budoucna máme z čeho brát.

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *