Kluci Toroly náročný program zvládli

Hned tři utkání odehráli v Žákovské lize v pěti dnech příborští kluci do 14 let. Náročný trojboj zahájili porážkou v Kroměříži, poté ale doma porazili Nový Jičín a zvítězili i na palubovce Olomouce.

TJ Slavia Kroměříž – TOROLA Basket Team Příbor 69:50 (17:13; 10:13; 20:14; 22:10)

Body: Vít Gabzdyl 13 (TH: 7/4), Bordovský 11 (2/0), V. Pustějovský 11 (2/0), Kött 6, Straka 4, Domitra 3 (2/1), Grozman 2. TH: 13:5 (38,46%). Trojky: 5 (Bordovský 3, Gabzdyl a Pustějovský 1). Fauly: 12.

Hodnocení trenéra Roberta Bukovjana: Předehrávané utkání v Kroměříži jsme nezačali vůbec špatně. Po výsledkově přijatelné první čtvrtině jsme v průběhu té druhé šli dokonce do tříbodového vedení. Nevyhnuli jsme se však hluchým místům, během kterých soupeř zaznamenal vždy šňůru šesti bodů. Stalo se tak v první i druhé čtvrtině. Do šaten jsme však šli pouze s jednobodovým mankem.

Ani rozdíl sedmi bodů po odehraných třiceti minutách nebyl nijak propastný a o výsledek celého zápasu jsme se ještě mohli poprat. Díky dvěma trojkám Honzy Bordovského jsme se dostali na rozdíl pěti bodů. Bohužel přišel výpadek a soupeřova šňůra, tentokrát deseti bodů a o výsledku zápasu bylo definitivně rozhodnuto. Začínám přemýšlet, zda za nezvládnutými čtvrtými obdobími stojí slabší fyzická příprava některých hráčů, užší rotace nebo jestli je to pouze v hlavách hráčů.

TOROLA Basket Team Příbor – BC Nový Jičín 64:47 (18:17; 12:9; 17:14; 17:7)

Střelci: Domitra 23 (TH: 12/6), Grozman (4/2) a Straka 12 (2/0), Vít Gabzdyl 7 (11/3), V. Pustějovský 5 (2/1), Hidson 3 (2/1), Frydrych 2, Kuliha 0 (4/0). TH: 37:13 (35,14%). Trojky: 1 (Domitra). Fauly: 20.

Hodnocení trenéra Roberta Bukovjana: Proti zápasu s Kroměříží jsme měli k dispozici o dva hráče méně. Kvůli nemoci a zranění chyběli Honza Bordovský a Kuba Kött, naopak soupeř z Nového Jičína přijel v plné sestavě. Nedal se proto očekávat žádný jasný výsledek, spíše boj od úvodního rozskoku. A přesně tak tomu bylo. Po téměř vyrovnané první čtvrtině jsme si v té druhé vytvořili nepatrný náskok čtyř bodů.

Ani po třetí nebylo vůbec nic jasného. Náskok jsme si sice budovali postupně i během třetí desetiminutovky, ale sedm bodů v basketbalu vůbec nic neznamená. Za stavu 51:43 jsme však zaznamenali devět bodů v řadě a díky dobré obraně jsme novojičínským basketbalistům výrazně odskočili a dotáhli zápas do vítězného konce. Musím klukům poděkovat za bojovnost, a především za to, že konečně jsme dokázali urvat vítězství v závěrečných minutách zápasu.

SK UP BCM Olomouc – TOROLA Basket Team Příbor 63:66 (12:14, 22:6, 8:19, 21:27)

Střelci: Vít Gabzdyl 18 (TH: 10/7), Domitra 13 (3/1), V. Pustějovský 12 (8/4), Straka 11 (8/5), Grozman 4, Hidson a Kuliha 4. TH: 29:17 (58,62%). Trojky: 1 (Gabzdyl Vít). Fauly: 16.

Hodnocení trenéra Roberta Bukovjana: Ve třetím zápase v pěti dnech se do sestavy vrátil pouze Kuba Maslaňak a do Olomouce jsme neodjížděli s příliš vysokými ambicemi. Čekal nás soupeř, který má jasnou výškovou převahu a domácí zápas jsme s nimi prohráli o 21 bodů. Navíc jsem očekával únavu z náročného programu uplynulých dnů.

Do zápasu jsme vstoupili koncentrovaně a první čtvrtinu jsme vyhráli o dva body. Pak nám ale začal hanácký expres ujíždět a v poločase svítilo na tabuli skóre 34:20. V šatně jsem klukům řekl, že nechceme připustit žádný debakl, ale naopak, že ve druhém poločase musíme smazat rozdíl čtrnácti bodů a zápas zdramatizovat. Kéž by kluci vždy poslouchali jako tuto neděli. Přišli na hřiště a po odehraných devíti minutách třetí čtvrtiny jsme vedli o bod (39:38). Nakonec soupeř ještě dvakrát skóroval a do poslední části hry si nesl drobný tříbodový náskok.

Pravdou je, že dvouminutovou přestávku jsme potřebovali jako sůl. Až do deváté minuty čtvrté čtvrtiny se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. V poslední minutě jsme byli my tím týmem, který vedl o jeden jediný bod a soupeř začal takticky faulovat. Z nabídnutých šesti trestných hodů jsme byli úspěšní sice jen dvakrát, ale protože jsme poslední útoky soupeře ubránili a uskákali, tyto proměněné trestné hody měly cenu zlata a jasnou chuť vítězství.

Na středeční úvahy o slabší fyzičce a úzké rotaci můžu zapomenout. Je to vše jen o hlavě a já jsem strašně rád, že před vyvrcholením sezóny si to začínáme právě v hlavách srovnávat.

Před kluky smekám. Táhneme za jeden provaz, umíme si na hřišti pomoct, a i přes únavu dokážeme vybojovat cenná vítězství. Odrazili jsme se ode dna tabulky žákovské ligy skupiny D a já pevně věřím, že tyto zkušenosti zúročíme v závěru této sezóny, a především v sezóně nadcházející. Nesmím zapomenout poděkovat za podporu našim rodičům a fanouškům, jak v naší domácí hale, tak i na půdách soupeřů. Moc děkujeme.            

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *