Lazaret U12 ve druhém kole kvalifikace nezklamal

Po vítězství v domácím úvodním kole kvalifikace o Národní finále kategorie U12 se všechny čtyři týmy přesunuly do ostravské haly Tatran, kde se o víkendu definitivně rozhodlo o postupujícím na mistrovství republiky do Hradce Králové. Ten si nakonec podle předpokladů vybojoval domácí tým Snakes Ostrava, ale o pouhých pět bodů ve skóre před druhým týmem BK Příbor. Svěřenci Miroslava Slováka si konečným druhým místem zajistili účast na Festivalu minibasketbalu v kategorii U12. který se bude konat v Ostravě.

„Všichni jsme jako jeden tým udělali maximum. Kluci vydali vše, co bylo v jejich silách. Nicméně výkon ve druhém kole poznamenala řada neočekávatelných příhod, které se udála před samotným turnajem. Předminulý čtvrtek si v utkání Oblastního přeboru s Novým Jičínem Milan Machala bolestivě narazil loket a Erik Havel si lehce podvrtnul kotník. Milan ještě v pátek pochodoval s novou bílou sádrovou dlahou, kterou měl sundat den před kvalifikací z důvodu kontrolního rentgenu, zda nedošlo k prasknutí lokte,“ popisoval trenér Miroslav Slovák.

A to nebylo zdaleka vše. „V pátek 19. února ulehl s nemocí Lukáš Michna a o den později nemoc vystavila tréninkový stop na celý týden i Davidu Dostálovi. Marek Slovák lehl v pondělí a z jeho bratra Michala se stal „tuberák“ ve středu. Suma sumárum pět hráčů základní rotace bylo vlastně celý týden mimo hru. V pátek nás bylo na tréninku na gymnáziu šest –já plus pětice hráčů, přičemž jeden z věkové kategorie U13. Naštěstí Milanův loket se ukázal jako celistvý a ostatní marodi se dali v mezích možností do pořádku a na kvalifikaci jsme tedy odjeli v sobotu dopoledne v plné sestavě, tedy až na Radima Kadlučku, který po úspěšném bobování již měsíc chybí, protože lečí zlomené zápěstí,“ vykládal trenér.

Přesto příborští kluci odjeli do Ostravy s odhodláním o postup zabojovat. „Druhý kvalifikační turnaj jsme začali s týmem Opavy, kdy jsem chtěl co nejvíce ušetřit sily klíčovým hráčům, a tudíž velkou porci minut dostali mladší a méně vytěžovaní hráči, kteří svou minutáž odehráli velmi dobře. Po klidném utkání jsme zvítězili o 66 bodů – 95:29,“ popsal Miroslav Slovák.

Volno před klíčovým zápasem s týmem Snakes Ostrava kluci vyplnili sledováním extraligového utkání mladších dorostenců mezi BCM Ostrava a BK Nymburk. Kluci viděli, jak se hraje velký basketbal a někteří sledovali tempo s otevřenou pusou. „Kolegové Kamilové z týmu Snakes měli k dispozici kompletní tým, na naší straně bylo zase velké odhodlání udržet náskok pěti bodů z prvního kola kvalifikace. Vlastní utkání přineslo vše, co může utkání v minibasketbalu přinést – bojovnost, nasazení, kvalitní výkony hráčských lídrů obou družstev, pohledné kombinační i individuální akce, nátlakové obrany i taktické šachy trenérů. Bohužel v každém utkání může v basketbalu vyhrát jen jeden a tentokrát nás Ostravští „Hadi“ přetlačili a byli o malý kousek lepší. K postupu na Národní finále nám chybělo zvládnout lépe posledních 55 vteřin utkání, protože ještě v čase 7.05, před trestnými hody nejlepšího hráče soupeře Honzy Leibnera, jsme byli postupujícím týmem my,“ přiblížil příborský kouč.

Ke skvělému basketbalovému představení přispěli i diváci, rodičové, fandové obou týmů i ostatní přihlížející diváci, kteří vytvořili v hale velice bouřlivé a sportovní prostředí bez vulgarit a excesů. Do kontextu utkání zapadli i mladí rozhodčí, kteří utkání zvládli bez nejmenších problémů.

K poslednímu utkání turnaje nastoupili kluci BK Příbor v neděli dopoledne proti domácímu týmu BK NH Ostrava. „Rozbíhali jsme se pomalu a domácí byli stále v kontaktu (první čtvrtina 14:14). V dalších dvou herních obdobích jsme se ale probudili a vybudovali si až na rozdíl sedmnácti bodů,“ komentoval Miroslav Slovák.

BK příbor obsadili v kvalifikaci 2. místo a zajistil si postup na Festival minibasketbalu v kategorii U12. který se bude konat v Ostravě. „Všem klukům chci poděkovat za předvedené výkony a přístup. Nejlepšími hráči našeho týmu byli všichni kluci, kteří nastoupili. Tímto turnajem sezóna ale zdaleka nekončí, musíme se vrhnout znovu do tréninku, abychom se připravili na další utkání a další soupeře. Klukům i trenérům ze Snakesů přeji hodně úspěchů na Mistrovství republiky v Hradci Králové a aby jim „zacinkala“ nějaká ta medaile na krku, určitě si ji zaslouží,“ řekl trenér Miroslav Slovák.

 

Výsledky 2. kvalifikačního turnaje o postup do Národního finále U12:

BK Příbor – BK Opava 95:29 (28:6, 25:6, 14:13, 28:4)

Body: Erik Havel 17, Vojtěch Kubečka 13, Marek Slovák a Adam Ivánek 10, Michal Slovák 9, Milan Machala, Štěpán Maléř a Lukáš Michna 8, Matěj Kuliha 5, Ondřej Linart a Jan Bordovský a Jakub Kött 2, Jan Hanzlík 1, Daniel Lunda 0. Fauly: 10. TH: 30/15.

Statistiky

BK Příbor – BK Snakes Ostrava 46:56 (22:13, 2:11, 12:17, 10:15)

Body: Milan Machala a Adam Ivánek 11, Štěpán Maléř 6, Ondřej Linart, Vojtěch Kubečka a Viktor Ivánek 4, Michal Slovák, Lukáš Michna a David Dostál 2, Marek Slovák, Jan Hanzlík, Matěj Kuliha, Daniel Lunda, Jan Bordovský a Erik Havel 0. Fauly: 22. TH: 18/2.

Statistiky

BK Příbor – BK NH Flames Ostrava 56:40 (14:14, 18:10, 14:5, 10:11)

Body: Adam Ivánek 12, Milan Machala 10, Vojtěch Kubečka 8, Lukáš Michna 6, Michal Slovák, Viktor Ivánek a David Dostál 4, Marek Slovák, Matěj Kuliha, Daniel Lunda a Štěpán Maléř 2, Ondřej Linart, Jan Hanzlík, Jan Bordovský, Erik Havel a Jakub Kött 0. Fauly: 11. TH: 15/6.

Statistiky

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *