Příbor a Nový Jičín hostili Národní finále. Vyhrála Ostrava

Sportovní haly v Příboře a Novém Jičíně hostily na přelomu dubna a května Národní finále v minibasketbalu chlapců věkové kategorie U12. Tato vrcholná akce se do Příbora vrátila znovu po čtyřech letech. Po třech dnech urputných bojů se z titulu mistrů České republiky pro sezónu 2017/2018 radovali basketbalisté NH Flames Ostrava. Kluci pořadatelského BK Příbor skončili na 5. příčce.

„Jak se říká konec dobrý, všechno dobré. Je perfektní skončit turnaj vítězstvím. Pro mě osobně není páté místo v žádném případě zklamáním, spíš naopak. Týmy se maximálně vyrovnaly a z první osmičky mohl pomýšlet na medaili snad každý,“ uvedl trenér Torola Basket Team Příbor a organizátor turnaje Robert Bukovjan.

Jeho tým vstupoval do turnaje jako obhájce loňských stříbrných medailí z Pardubic a boje v základní skupině zahájil vítězstvím nad baskeťáky z Josefova 49:30. „Ještě tentýž den jsme se utkali s Nymburkem. Výborně odehraný první poločas tentokrát nebyl tentokrát klíčem k úspěchu. Soupeř náš náskok ve druhém poločase postupně smazal, a nakonec vydřel vítězství o deset bodů 66:55,“ popsal Robert Bukovjan.

Konečné druhé místo ve skupině znamenalo, že v sobotu dopoledne se příborští kluci utkali ve čtvrtfinále s Tygry z Českých Budějovic. A klíč k úspěchu nenašli. „Ještě šestnáct vteřin před koncem jsme vedli o bod a měli jsme míč v držení. V nešťastném závěru jsme ale inkasovali dva body a prohráli tak o jediný bod 53:54. Tohle byla velká škoda a šance znovu po roce si zahrát o medaile byla pryč,“ přiblížil Robert Bukovjan.

Velké zklamání ale domácí basketbalisté v utkání ve skupině o 5. až 8. místo hodili za hlavu a nejprve v Novém Jičíně porazili Klatovy 68:49 a následně v boji o konečné 5. místo i Jihlavu 62:58.

Národní finále ovládl ve finálové bitvě s Pardubicemi kluci z NH Flames Ostrava. „Zdaleka jsme nepatřili mezi horké aspiranty na medaile. Po těžkých bojích ve skupině jsme si uvědomili, že nemusíme utkání vybojovat jen tolik potřebným nasazením, ale že i umíme hrát skvělý basketbal, který nás pak také přivedl k mistrovskému titulu,“ uvedl kouč Ostravy Marek Stuchlý. „Velké poděkování patří pořadatelům perfektně zvládnutého turnaje,“ dodal Stuchlý.

Autor myšlenky znovu přivést do Příbora nejlepších dvanáct týmů republiky Robert Bukovjan byl s úrovní turnaje spokojený. „Skvělá a vyrovnaná konkurence, ve které je páté místo úspěchem. Společně s týmem z Ostravy a Opavy jsme přinesli i nemalou porci bodů do koeficientu pro severní Moravu pro příští rok,“ uvedl Robert Bukovjan. „Moc chci poděkovat skvělým fanouškům a dále pak všem lidem, kteří se podíleli na perfektní organizaci celé akce ať už v Příboře nebo v Novém Jičíně,“ dodal Robert Bukovjan.

Výsledky týmu BK Příbor U12

Základní skupina: Příbor – Sokol Josefov 49:30, – BA Nymburk 56:66

Čtvrtfinále: Příbor – BSK Tigers České Budějovice 53:54

O umístění: Příbor – Klatovy 68:49

O 5. místo: Příbor – BC Vysočina 62:58

Ostatní výsledky

Čtvrtfinále: Nymburk – Opava 60:55, BK Synthesia Pardubice – BC Vysočina 68:53, BK NH Flames Ostrava – BK Klatovy 58:55.

Semifinále: Nymburk – Pardubice 55:62, České Budějovice – NH Flames Ostrava 41:69

Finále: Pardubice – NH Flames Ostrava 35:51

O 3. místo: Nymburk – České Budějovice 47:75

O 5. místo: Vysočina – Příbor 58:62

O 7. místo: Opava – Klatovy 46:55

O 9. místo: Sokol Pražský – Ústí nad Labem 65:70

O 11. místo: Josefov – Olomouc 65:67

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *